Smaki i zapachy jesieni

30/10/2014, Tekst: Agnieszka Malinowska

   

   

   Uczniowie szkoły podstawowej systematycznie wdrażają się do zajęć samoobsługowych w kuchni. Przykładowo w ubiegłum roku część uczniów raz w tygodniu samodzielnie przygotowywała sobie II śniadanie, co wiązało się ze zrobieniem zakupów, wykonaniem prostych kanapek, odpowiednim przygotowniem stołu do posiłku.

    W tym roku szkolnym  uczniowie klasy Va i IIaG mają w planach cyklicznie przygotowywać różne proste posiłki inspirowane smakami i zapachami związanymi z daną porą roku.

    Podczas jednych  z pierwszych zajęć uczniowie uczyli się robienia tradycyjnej sałatki jarzynowej. W trakcie zajęć rozpoznawali, wąchali, smakowali i nazywali jesienne warzywa. Uczyli się także mycia, obierania i krojenia warzyw. Zajęcia te sprawiły uczniom wiele radości. Nagrodą za trud włożony w przygotowanie potrawy było zjedzenie sałatki, która bardzo wszystkim smakowała.