- Strona główna
- »
- Dla rodziców
- »
- Jadłospis
Jadłospis
02-06.03.2020 r.
PONIEDZIAŁEK 02.03.2020r.
Zupa cebulowa z grzankami, łazanki, jabłko, kompot
Alergeny: 10,13,5
WTOREK 03.03.2020r.
Rosół z makaronem, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z marchwi z ananasem, banan, kompot
Alergeny: 5,10,13,2
ŚRODA 04.03.2020r.
Zupa ziemniaczana, chińszczyzna z kurczakiem, ryż, kompot
Alergeny 13,10,5
CZWARTEK 05.03.2020r.
Zupa z kaszą gryczaną, udziec z kurczaka, ziemniaki, sałatka z kapusty pekińskiej, kompot
Alergeny: 10,13,5
PIĄTEK 06.03.2020 r.
Zupa ogórkowa, ziemniaki, filet z miruny, surówka z kiszonej kapusty, kompot
Alergeny:10,13,5,2,9
SMACZNEGO !!!!
*** *** ***
WYKAZ 14 ALERGENÓW
– SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJIE NIETOLERANCJI. INFORMACJE O ALERGENACH PODAWANE BĘDĄ JADŁOSPISIE
- Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
- Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
- Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
- Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
***
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.