Jadłospis

02-06.03.2020 r.

 

              

PONIEDZIAŁEK  02.03.2020r.

Zupa cebulowa z grzankami, łazanki, jabłko, kompot

Alergeny: 10,13,5                                  

 

WTOREK 03.03.2020r.

Rosół z makaronem, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z marchwi z ananasem, banan, kompot

Alergeny: 5,10,13,2

                

ŚRODA 04.03.2020r.

Zupa ziemniaczana, chińszczyzna z kurczakiem, ryż, kompot

Alergeny 13,10,5                                                         

 

CZWARTEK 05.03.2020r.

Zupa z kaszą gryczaną, udziec z kurczaka, ziemniaki, sałatka z kapusty pekińskiej, kompot

Alergeny: 10,13,5

 

PIĄTEK  06.03.2020 r.

Zupa ogórkowa, ziemniaki, filet z miruny, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Alergeny:10,13,5,2,9                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

SMACZNEGO !!!!

 

 

*** *** ***

 

WYKAZ 14 ALERGENÓW

 

SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJIE  NIETOLERANCJI. INFORMACJE O ALERGENACH PODAWANE BĘDĄ JADŁOSPISIE

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10.  Gorczyca  oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11.  Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12.  Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2  dla produktów w postaci  przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13.  Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14.  Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.     

***

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.