"Zdrowy piątek"

10/11/2014, Tekst: Adrianna Kuźmińska, Monika Niesłańczyk

    W roku szkolnym 2014/2015 został wprowadzony w I i II oddziale rewalidacyjno - wychowawczym cykl zajęć dotyczących zdrowego odżywiania. Celem  jest przybliżenie wychowankom okazów warzyw i owoców w postaci naturalnej i przetworzonej np. soki, koktajle, sałatki, dżemy oraz ćwiczenie umiejętności jedzenia  za pomocą łyżki i picia ze szklanki.  Praca z dziećmi rozpoczyna się od elementów ,,Porannego kręgu’’ związanego z aktualną porą roku. Jesienią dominuje kolor żółty, zapach – lawenda, smak – miód lub krem orzechowy. Wiodącym żywiołem jest powietrze.

     W dniu 17 października odbyła się lekcja pt. ,,Na jesiennym straganie’’. Uczniowie poprzez zmysły: słuchu,  wzroku, dotyku , węchu i smaku poznawali warzywa: marchewkę, pietruszkę, burak, ziemniak, pomidor i ogórek. Zajęcia były przeplatane wierszykami ,,Na straganie’’, ,,Pomidor’’ oraz piosenkami z wykorzystaniem instrumentów muzycznych ,,Ogórek’’,  ,,Urodziny marchewki’’, ,,Pomidorek’’. Podsumowaniem zajęć była praca plastyczna , która miała na celu usprawnianie motoryki małej. Wychowankowie naklejali przygotowane sylwety warzyw na jesienny koszyk.
W cyklu ,,Zdrowy piątek’’ odbyły się  następujące zajęcia: zdrowe soki przecierane z warzyw  (marchewki, pietruszki, selera) i owoców (jabłek, gruszek, bananów). Wykorzystano urządzenia gospodarstwa domowego:
mikser, blender. Dzieci smakowały przygotowane zdrowe soki.
Zajęcia przeprowadziły: mgr M. Niesłańczyk, mgr A. Kuźmińska.